søndag, august 30, 2009

Fredagsmiddagen

Fredag var det altså tid for masse kvalitetstid hjemme. Siden vi er over gjennomsnittet opptatt av god mat (tror jeg iallfall), bestemte vi oss for å lage fænsi treretters. Løksuppe har vi snakka om veldig lenge, så da blei det det. Den blei veldig god, og det var veldig enkelt. Kløna litt med krafta bare, men gikk så fint så. Den blei dritgod, og resultatet ser dere her:


Bildet er tatt med mobilkamera, og er derfor ikke av superkvalitet. Men dere skjønner opplegget iallfall. Varm suppe inn med rista loff og ost på toppen inn i ovnen på 250 grader i rundt åtte minutter = nam. Anbefales.

Grunnen til at vi lagde forrett i det hele tatt, var egentlig at elgsteika vi hadde ikke var så veldig stor. Men det vi ikke tenkte på, var at vi spiste så mye suppe (så godt, veit du :D) at vi ikke orka så mye elg. Men elgen blei skikkelig god. Den stod i ovnen i over fire timer, og var supermør. Tok den ut da den var 68 grader, men burde tatt den ut litt tidligere. De tynneste delene av steika blei grå. Rosa er best :) Uansett. Til elgen lagde vi potet- og sellerirotstappe, sopp- og løkstuing og kokte grønnsaker. Sånn så det ut:


Til elgen lagde vi rødvinsaus. Den blei god, men jeg glemte helt å bruke krafta fra elgen og det var en liten tabbe. Da hadde den blitt enda bedre. Stuingen blei veldig god, med créme fraîche og dill. Men nå er ikke jeg veldig fan av sopp akkurat, da... spiste mest av løken :) Til dette drakk vi selvfølgelig supergod rødvin.

Var stappmette, og måtte dermed vente ei stund før desserten. Den tok dessuten ei stund å lage, eller - den skulle stå 40 minutter i ovnen. Créme brûlée er jo veldig godt, men var spent på hvordan det funka å lage det sjøl. Den stod nok litt for kort (men den virka fast), og dessuten ser det litt uappetittelig ut med brunt sukker egentlig - bare sjekk ut:


Til tross for at den ser litt merkelig ut, og at den nok hadde hatt godt av litt mer tid i ovnen, smakte den kjempegodt. Når man lager med ordentlig vaniljestang og greier blir det skikkelig godt altså.

Dommen: alt smakte veldig bra, men vi har også lært en ting eller to. Neste gang blir det enda bedre. Det eneste vi har av elg i fryseren nå er ei stor steik, så da må vi invitere noen for å få spist opp hele ;) Regner med det er mulig å jakte i fryseren hjemme på Hadeland når det går tomt her.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Elg ordner seg nok men ta en tur lengre nordover for å smake på svalbardrein. Den er god den.

Mari sa...

Jeg er nok mer fan av elg enn rein, uansett hvor den kommer fra :)

Marte sa...

Hvis dere har store problemer med den elg-steika så kan jeg godt være med på dugnad :)

Frk. S sa...

Mmm ja, jeg minnes et julebord der Mari laget deilig elgsteik, så melder meg jammen frivillig jeg også! Løksuppeoppskriften lånes også gjerne ;D

Mari sa...

Godt det er flere som melder seg ;)

Løksuppeoppskriften finner du her: http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=3479

Veldig god!

Frk. S sa...

Takker for oppskriften. Ser kjempe bra ut så dette gleder jeg meg til å prøve! :D